Realizm akımının kurucusu olarak Gustave Flaubert kabul edilmektedir. Gustave Flaubert’in, 1857 yılında yazmış olduğu Madame Bovary adlı eser de Realizm akımının ilk büyük romanı olarak görülmektedir. Realizmde biçim güzelliğine önem verilir, dilde ve anlatımda süsten, özentiden kaçınılır. Çünkü sanatı, klasik ve romantik akımların yapaylığından kurtarmak amaçlanır. Realizm akımı; olaylar ve kişiler karşısında tarafsız bir tavır takınmıştır. Bu akıma uygun olarak eser veren yazarlar, kendi duygu, düşünce ve yorumlarını eserlerine katmazlar. Çünkü realizmde doğayı olduğu gibi kopya etmek esastır.
Realist yazarların okuyucuyu eğitme gibi bir amaçları yoktur; onlar gözlem, araştırma ve belgelere dayanarak, yaşananı nesnel bir şekilde aktarmayı amaçlarlar.
Madam Bovary (/ˈboʊvəri/;[1]), Fransız yazar Gustave Flaubert‘in “Madam Bovary: Taşra Hayatı” orijinal ismiyle 1856’da yayınlanan ilk romanıdır. Yaşadığı sıkıcı ve sıradan taşra hayatından kurtulabilmek için sınırlarını umutsuzca zorlayan Madam Bovary’nin hikâyesini anlatır.
Roman, 1 Ekim 1856 ve 15 Aralık 1856 arasında La Revue de Paris‘te ilk kez tefrikalar halinde yayınlandığında, kamu savcıları tarafından müstehcenlik nedeniyle hakkında soruşturma başlatılmıştır. Ocak 1857’de ortaya çıkan dava yoğun ilgi çekmiş, Flaubert’in 7 Şubat 1857’deki beraatinden sonra, Madame Bovary, Nisan 1857’de iki ciltte yayınlandığında en çok satan kitap olmuştur.
Romantizmin idealist yaklaşımına bir tepki olarak ortaya çıkan roman, realizm akımının ilk ve en önemli örneklerindendir. Bu kitaptan sonra bovarizm akımı oluşmuş ve psikolojide tatminsizlik, memnuniyetsizlik anlamına gelen bir rahatsızlık olarak yer almıştır.
Gustave Flaubert’in doğum haritasında en belirgin göze çarpan Satürn-Jüpiter Koç sabit kıranı, Neptün Uranüs Oğlak sabit kıranı keza; netlik, sınırların keskin olması, yeni yapı oluşturma, öncülük etme gibi özellikleri Gad Aslan, Ay Aslan, Merkür’ün Toliman hattında farklı bakış açısı geliştirme, insan topluluklarına hitap eden açılımlar ile Kad Kova’yı çalıştırmış, hayatındaki iniş çıkışlar, yıkım getirici etkiler Pluto Scheat ile gelmiş fakat sabitkıranlarla seçilmiş kişi olduğu için hayat planı tam olarak kendisini göstermiş. Madame Bovary’yi yazması 1856 yılındaki tutulmalar tetiklemiştir; tutulmalar hayatımızdaki majör etkileri verir; sabitkıranların tetiklenmesi ile nesiller boyu adını yaşatacak romana imza atmış ve Realizm akımının öncüsü haline gelmiştir.
Devrim Dayıoğlu
Alıntı bilgi: wikipedi