Kimi zaman bir gün batımında kimi zaman güzel bir kumsalda enfes tatları, cıvıl cıvıl renkleri ve sunumlarıyla anımıza eşlik eden güneşin içecekleri kokteyller sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezidir. Hayatınıza renk ve lezzet katan bu içeceklerin ismi nereden geliyor?
Kokteyl kelimesinin orjinali herkesin bildiği üzere İngilizce ‘Cocktail’dir. İngilizcede ‘cock’ horoz, ‘tail’ ise kuyruk anlamına geliyor. Bana bir horoz kuyruğu ver! Bu karışımlara neden ‘horoz kuyruğu’ dendiğine ilişkin farklı söylentiler var.
Amerikalı yazar Joseph Nathan ‘Famous First Facts’ adlı kitabında ‘cocktail’ isminin, 1840 yılında New York’lu barmaid Betsy Blanagan tarafından hazırlandığını belirtiyor. Yazara göre Flanagan’ın çalıştığı yer, çeşitli horoz kuyruklarıyla süslüdür. Bir gün bir müşterisi espri olsun diye Flanagan’a, ”Şu horoz kuyruklarının bir duble verir misin?” der. Flanagan bunun üzerine bir bardağa çeşitli içkileri karıştırarak koyar, üstüne de bir tüy yerleştirir. ‘Cocktail’ adı bu şekilde yerleşmeye ve yayılmaya başlar.
Bir diğer iddiaya göre ise, kokteyller aslında sabahları servis edilirmiş. Sabahın ilk ışıklarıyla ötmeye başlayan horoza gönderme yapmak için de adına ‘horoz kuyruğu’ denmiş.
İtalyan yazar Paolo Monelli’ye göre kokteylin mucidi San Domingo doğumlu, New Orleanslı bir eczacı. Karışımlarını hazırlarken ölçü olarak ‘coquetier’ (yumurtalık) kullanırmış. New Orleanslı eczacının alkollü karışımları (marc, kaynak, şeker karışımı) rağbet görmeye başlayınca ‘cocktail’ adını almış. Antoine Peychaud adlı bu eczanın evinin kapısında da ‘The cocktail is born’ (Kokteyl Doğdu) yazarmış.
İngilizce Cock-Ale yani (horozun birası) 18. yüzyılda Orta Amerika’ da dövüş horozlarına içirilen bir likör karışımından adını alır.
Yucatan yarımadası yerlileri otlar, bitki kökleri, vs. ile damıtılan içkileri ‘horoz kuyruğu’ adı verilen bir ağaçtan elde edilen kaşıkla karıştırırlarmış.
Kokteyl tariflerinin yer aldığı ilk kitabın tarihi 1862. Miksolojinin babası olarak kabul edilen Amerikalı barmen Prof. Jerry Thomas, ‘How to Mix Drinks’ adlı kitabında 10 tarif sunmuştur.
Bir sonraki yazımızda kokteyl araç-gereç ve püf noktalarına değineceğiz.
James Bond… ‘Her zamanki’ içkisi votka martiniyi ısmarlarken söylediği gibi: ”Shaken and not stirred. ” (Karıştırılmamış, çalkalanmış)
Miksoloji: Günümüzde kokteyl yapma sanatına denir.