Gürcistan, masal diyarı Kafkas Bölgesi’nde tarihin bilinen en eski şarap üreticisi ülkelerinden biridir. 500 civarı üzüm cinsinin bulunduğu bu toprakların şarabı da haliyle eşsiz olmaktadır ve şaraplarındaki kalite ve özgünlük de üzüm cinslerinin bolluğundan gelir.
Ülkenin her bölgesinde, bölge iklimine özel üzüm yetişir ve bazıları sadece Gürcistan’a özgüdür. Bu özgün cinsler arasında saperavi, rkatsiteli, mtsvane, tsolikouri, kakhuri mtsvane ve ojaleshi üzümleri sayılabilir.
Çoğunlukla geleneksel yöntemlerle ve köylerde üretilen bu eşsiz şaraplar arasında en ilgi çekici olanı şüphesiz kvevri tekniğidir. Neden mi? Çünkü bu teknikle üretilen şaraplar, Gürcülerin aynı adla kvevri dedikleri kilden yapılma küplerde toprağa gömülü olarak hiç ışık almadan yıllandırılır. Kvevriler boyutlarına göre 100 litreden 2000 litreye kadar şarap alabilmektedir. Hatta 5000 litrelik küplerden bile söz edebiliriz.
Peki, diyelim Gürcistan’a turist olarak gittiniz ve nokta atışı en meşhur şaraplarından tatmak istediniz, hangi şarapları satın almalısınız? Buna cevabım Kindzmarauli, Saperavi, Mukuzani ve Kakheti olur. Bu şaraplar tanenli yapılarının yanı sıra meyve ve baharat aromalarına da sahiptir.
Ülkenin kadim ve köklü şarap kültürü elbette bu yazıyla sınırlı değil fakat ana hatlarıyla bilinmesi gerekenleri sizlere aktardığımı düşünüyorum.
O halde Cheers!
Ya da Gürcüce “Gaumarjos” !