İBB Ekim ayı başlarında Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel olarak bazı müzelere girişin 100 gün boyunca ücretsiz olduğunu açıkladı. (Yerebatan Sarnıcı, Şerefiye Sarnıcı, Miniatürk ve Panorama 1453 Tarih Müzesi sabah 11.00’e kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek) Biz de bu vesileyle her ne kadar şu an bu ücretsiz gezilebilecek müzeler arasında olmasa da birçok kişi tarafından hala keşfedilmemiş ve gezilmemiş olduğunu düşündüğümüz İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nden bahsetmek istedik.
İsminden de anlaşılabileceği üzere “Müzeleri” denmesinin sebebi üç ana birimden oluşması: Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi. Bu kompleks Türkiye’nin ilk müzesi olma ünvanına sahip. 1869 yılında ‘Müze-i Hümayun’ yani İmparatorluk Müzesi olarak kurulmuş ilk olarak.
Kompleksin en eski yapısı Çinili Köşk Müzesi, İstanbul’daki Osmanlı dönemi sivil mimari örneklerinin de en eskilerinden aynı zamanda. Eski Şark Eserleri Müzesi ise,Osman Hamdi Bey tarafından 1883 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi olarak inşa ettirilmiş bina. 1917 yılında akademinin Cağaloğlu’na taşınması üzerine bu bina da müzeler müdürlüğüne tahsis edilmiş. Arkeoloji Müzesi ise İstanbul’daki Neo-Klasik mimarinin en önemli örneklerinden biri. Alınlık üzerinde Osmanlıca bir yazı yazıyor; ‘Asar-ı Atika Müzesi’. Yani; Eski Eserler Müzesi.
Yukarıda da ismi geçiyor; Türk müzeciliği denilince akla ilk gelen isim olan Osman Hamdi Bey’i de anmadan olmaz. Yaptığı kazılar sonucu bulduğu İskender Lahdi başta olmak üzere başka birçok önemli eser burada sergilenmektedir. Arkeoloji alanında Osman Hamdi Bey’in ülkemize çok büyük emekleri var.
Müzede mutlaka görülmesi gereken diğer eserler arasında; Kadeş Barış Antlaşması tableti, (Antlaşma metninin büyütülmüş bir kopyası New York’taki Birleşmiş Milletler Binası’nda bulunuyor, orijinali ise burada) Sidemara Lahti, İlk aşk şiiri tableti (Guinness Dünya Rekorları tarafından da onaylanmış) ve Hammurabi Kanunları tableti (Kanunun aslı bir stel üzerine yazılmış olan ve Louvre Müzesi’nde bulunuyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergilenmekte olan bu metin ise mahkemelerde kullanılmak için tabletler üzerinde kopya edilmiş olan)
Müzede daha sayamayacağımız mutlaka görülmesi gereken birbirinden önemli bir milyona yakın eser bulunuyor. Müze her gün açık ve sabah saat 09.00’dan akşam 18.30’a kadar gezilebilir. Müze kartla giriş de mümkün. Müzeyi gezmenizi mutlaka tavsiye ediyoruz ve unutmadan, Atamızın izinde, Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun!