Bugün en sevdiğiniz kahvenizi içerken yanına güzel bir eşlikçi olacağını düşündüğüm bir yazıyla geldim. Haydi gelin, İtalyanların lezzetli kahve alışkanlıklarından ve kahvaltı kültüründen devam edelim. Roma’ya ilk geldiğimde, hemen hemen her sokakta en az bir tane “Bar” tabelalı dükkan görmüşümdür. Sonradan öğrendim ki bu dükkanlar, İtalyanların sabah ve öğle saatlerinde ağırlıklı olmak üzere gün boyu kahve içmeye uğradıkları, gürültülü bir şekilde kısa sabah sohbetlerini ettikleri veya öğlen yemeği sonrasında bir kahve içmek için geldikleri minik kahve dükkanları. Aynı zamanda bu barların bazılarında gün içerisinde alkol servisi, öğlen sandviç veya yemek servisi, akşamüstü aperitivo servisi de bulmak mümkün. İtalyanların kahvaltı anlayışı, bizimkine kıyasla oldukça sade. Kimisi sabaha sade bir espresso ile veya caffèmacchiato ile başlarken kimisi bir cappuccino tercih ediyor. Bu lezzetli kahvelerin yanına sade, kremalı veya marmelatlı bir cornetto (Fransız kruvasanı gibi tereyağlı ve çıtır değil, daha sade ve yumuşak versiyonunu düşünebilirsiniz) eşlik edebiliyor. İtalya’nın çeşitli yerlerinde kruvasana benzeyen bu hamur işinin ismi de içeriği de farklı olabiliyor. Roma’da bu hamur işine cornetto derken Bolonya’da brioche ismi veriliyor.
“Bar” dükkanlarında genelde hemen tezgah üzerinde ayakta hızlıca kahve ve cornetto servis ediliyor, kahvenizin taze taze hazırlanışını, cornetto manzarasıyla birleştirip neredeyse 5- 10 dakikayı geçmeyen bir sürede kahvaltınızı edebiliyorsunuz. Tabii ki aceleye getirmek istemezseniz, oturarak bu anın keyfini çıkarmak isterseniz, Roma’daki favori birkaç kahve dükkanı önerilerimi sonraki yazılarımda bulabilirsiniz. Az önce bahsettiklerim tipik İtalyanların hafta içi veya hafta sonu işe gitmeden önce veya öğle arasında yaşadıkları günlük kahve rutinini oluşturuyor. Bazı kafelerde barda yiyip içmekle, oturarak yiyip içmek arasında “coperto” adı verilen servis ücreti farkı olabiliyor.
Barda kahve içmek için önce kasadan ödeme yapıp sonra fişinizle tezgahtan siparişinizi söylemeniz gerekiyor.
İtalyanların kahveleri, bizim genelde uzun uzun içmeye alışık olduğumuz boyutlarda değil, ağırlıklı olarak porsiyonu küçük, aroması yoğun, iki yudumda biten kahveler. Haydi gelin,İtalya’da Bar ismi verilen kahve dükkanlarında en temelde bulabileceğiniz kahve seçeneklerinden kısaca bahsedelim.
1-Espresso / Caffè , onlar için caffè , tek shot tek yudumda biten, yoğun aromalı, ayılmak için bire bir, tadı sert ama lezzetli. Espresso isterseniz, caffè diyerek sipariş vermeniz yeterli. Tek shot kahvenin üzerine krema eklesinler isterseniz Caffè con panna olarak sipariş verebilirsiniz. Caffè lungo siparişinde de tek yudum yerine birkaç yudumluk espressonun tadını çıkarabilirsiniz. Caffè doppio da çift shot espresso demek.
2-Caffè macchiato: Tek shot espresso üzerine, bir kaşık süt köpüğü eklenir, sabahları lezzetli bir seçenek olabilir.
3- Cappuccino: Espresso, sıcak süt ve süt köpüğü eklenerek hazırlanır, sabah kahvaltısını sadece cappuccino ile yapan İtalyan sayısı oldukça fazladır. Cappuccino’nun İtalya’da saat sabah 11.00’den sonra sipariş edilemeyeceğine, edilirse de bunun çok turistik bir hareket olacağına dair sosyal medyada çok fazla içeriğe rastladım fakat buna da bir açıklık getirelim. Cappuccino, ağırlıklı olarak sabah tercih edilen bir kahve ancak 11.00’den sonra sipariş ettiğinizde size göz deviren ya da kızan bir İtalyan bulmanız söz konusu değil, sadece yemeğinizin yanında, öğlen veya akşam yemeği sonrasında cappuccino söylerseniz İtalyanlar bunu garip bulabilir. Bunun sebebi kahvenin içinde yüksek oranda süt olduğu için yemek sonrası sindirim için iyi gelmeyeceğini düşünerek cappuccinoyu tercih etmezler. Yemeğin yanında cappuccino sipariş etme konusuna gelirsek, açıkçası herkes bu konuyu garipser diye düşünüyorum.
4- Caffè corretto: Tek shot espresso üzerine az miktarda likör eklenerek hazırlanarak yapılan kahve, bu likör grappa, sambuca, Baileys veya brendi olabilir. Corretto, İtalyanca’da “düzeltme, düzeltilmiş” anlamına da geldiği gibi, bu kahve sizi tam anlamıyla kendinize getirir, iyi bir düzeltme için şans verin derim.
5- Caffè Americano: Tek shot espresso içine sıcak su ekleyip servis edilir ya da sıcak suyu yanında sizin kahveye eklemeniz için servis ederler. İtalyan çevremden bazı İtalyanların, espressoya su eklenmemesi gerektiğini, bunun aromasını bozacağını düşündüklerini duymuştum. Bu arada bazı kahvecilerde americano çok lezzetli olabilirken, bazen gerçekten de aroması bozulmuş sulu kahve tadını sevmeyebilirsiniz. Ben Americano kahveyi, kahve markası olarak illy kullanılan yerlerde içiyorum, çünkü illy ile hazırlanan kahvenin her hali bence çok lezzetli oluyor.
6- Latte Macchiato: Latte seviyorsanız, latte macchiato sütün içine eklenen az miktarda espresso ile hazırlanır, içimi oldukça hafiftir. Süte kahve fısıldamış da diyebiliriz, kahve oranı oldukça düşük.
Tabii ki bu yazdıklarımdan daha fazla çeşidi bulmak mümkün, ancak eski yeni, turistik veya yerel noktalar fark etmeksizin genelde bulabileceğiniz kahve çeşitleri bunlar.
Filtre kahveye açıkçası Roma’daki Amerikan tarzı kahveciler dışında denk gelmedim.
Yollarda ellerinde kahve bardaklarıyla gezen çok sayıda İtalyan da görmek pek mümkün değil. Bunun gözlemlediğim sebepleri ise, “Bar” kültüründe kahvenin hızlıca hazırlanması, birkaç yudumda bitmesi ve İtalyanların oradan oraya koşarak ellerinde kahve içmekten hoşlanmaması. Tabii ki merkeze yakın noktalarda kahvenizi paket de alabilirsiniz ama İtalya’da İtalyanlar gibi yemenin içmenin tadını çıkaralım diyorum.
Turist olarak gidilen yerlerde yerel deneyimi yaşamanın da o tatili eşsiz kıldığını düşünenlerdenim. Bu nedenle İtalya’nın herhangi bir yerinde bir “Bar’a” girip mis gibi kahve kokusunu içinize çekip, tezgah üzerinde hızla hazırlanan kahvenizi, cornetto ve daha birçok hamurişi tezgahını izleyerek içmenizi, yüksek sesli sohbete tebessümle eşlik etmenizi mutlaka öneririm.
Roma’dan Kahve Alışverişi:
İtalyan kahve markalarından en sevdiğim iki markayı paylaşmak isterim; Biri Kimbo (Napoli markası) biri de illy. Özellikle gittiğiniz kahvecilerde bu markaları görürseniz kahve keyfinizin katlanacağını düşünüyorum. Eğer Roma’dan kahve alışverişi yapacak olursanız önereceğim kahve markaları Caffè Serrano (çekirdek kahve için Classico veya Espresso versiyonları), Caffè Trombetta (çekilmiş toz kahve), hatta Roma Termini merkez tren istasyonunun karşısında Caffè Trombetta’da (Adres: Via Marsala, 46-48, 00185 Roma RM, İtalya) hem lezzetli kahvelerini tadabilir hem de satın alabilirsiniz. Bir sevdiğim marka ise Caffè Bialetti. Lavazza tabii ki çok farklı çeşitlerini bulabileceğiniz, çok sevilen bir marka olduğu için tercih edebilirsiniz, fakat benim önerilerim belirttiğim kahve markalarına bir şans vermeniz yönünde olacak. Hangi marketlerde bu kahveleri bulabileceğiniz konusuna gelecek olursak, Caffè Serrano çekirdek kahveyi “in’s Mercato S.p.A. (adres:Via Bergamo,59-63,00198 Roma, Açık olduğu saatler: Pazar günü: 09.00-13:00, diğer günler: 08.00-20.00)”, Caffè Trombetta’yı “Gros Sacoph Supermercati (adres: Piazza Alessandria, 7,00198 Roma, Açık olduğu saatler: Pazar 09.00-13.00, diğer günler 07.00-20.30)”den, Lavazza kahvelerini “Pam Local, Tuodi” süpermarketlerinde (Google Maps’te konumunuza en yakın olanları görebilirsiniz), Caffè Bialetti kahvelerini ise şehrin çeşitli noktalarında yer alan Bialetti mağazalarından bulabilirsiniz.
Roma’da sevdiğim lezzetli kahve noktalarını da sonraki yazılarda detaylı paylaşırım.
Umarım en yakın zamanda Roma’da veya İtalya’nın herhangi bir şehrinde unutulmaz bir kahve deneyiminin tadını çıkarırsınız. Daha fazlası için takipte kalın!
Sevgiler!