Bu yıl gerçekleşen 6 Şubat depremlerinden sonra yapı yapma ‘’sanatı”nı bir kez daha sorguladık. Yaraların sarılması sağlanabilirse, bundan sonra belki daha farklı yapı türleri tercih edilecek. Belki betonarme gibi ağır yapılar yerine daha hafif yapı alternatifleri, belki de yeni yöntemlerle yapılan yapılar geliştirilmeye başlanacak. Hepimiz, nasıl yöntemler geliştirilecek olursa olsun, bu kayıpları bizlere tekrar yaşatmayacak güvenilir, yenilikçi yöntemlere veya geleneksel üretimimizi geliştirecek ve sağlamlaştıracak yollara başvurulmasını umut ediyoruz… ve bir kez daha bu felakette hayatını kaybedenler ve tüm yakınları için başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz.
Tüm dünyada depreme dayanıklı yapı yapma konusunda örnek olan Japonlar, geçtiğimiz acı günlerde ülkemizdeki tartışma programlarında sıkça anıldı. Her ne kadar bir sivil mimari örneği olmasa da ve bir müze yapısı olsa da, yapı sistemi ve bir Japon mimar tarafından yapılmasıyla konumuzla ilişen ve ülkemizde bulunan bir yapıyı incelemek istedik: OMM Müzesi.
Japon Mimar Kengo Kuma tarafından tasarlanan ve Eskişehir’de bulunan müze, inşaatını 2019 yılında tamamlamış. Bu 4.500 m2’lik Çağdaş Sanat Müzesi Eskişehir’in tarihi Odunpazarı semtinde bulunuyor. Merdivenleri çıkıp müzeyle karşılınca Odunpazarı’nın geleneksel dokusu arasında oldukça hoş bir uyum olduğunu görüyorsunuz. Zaten Kuma, bu yapıyı tasarlarken Odunpazarı sivil mimarisinden, Osmanlı kubbe mimarisine ve geleneksel Japon mimarisine kadar birçok farklı öğeden esinlenmiş. Müze, ahşap yapı sistemiyle yapılmış (taşıyıcı sistemi ahşap olmadığı için bir ahşap yapı olarak adlandırılamaz ama yapımında ve cephesinde kullanılan ahşaptan bahsediliyor burada) tıpkı Odunpazarı geleneksel mimarisi gibi.
Müze bulunduğu bölge için adeta bir kamusal toplanma merkezi görevi görüyor ve kentlinin odak noktası olmayı başarmış. Adeta geleneksel mimarimizdeki ‘’selamlık’’ gibi geniş bir giriş alanı var müzenin ziyaretçilerini karşılayan. Sonrasında ise üç kat sergi alanına çıkılıyor. Gün ışığını yapının içine almakta ise ayrıca başarılı.
Ülkemizde bulunması oldukça gurur verici olan bu yapıyı Eskişehir’de bulunanlar veya oraya yolu düşenlerin ziyaret etmelerini şiddetle tavsiye ediyoruz.