Sık sık yaptığımız, çay saatlerinin vazgeçilmez eşlikçisi olan kek, küçükten büyüğe herkesin sevdiği bir yiyecektir. Tatlı ve tuzlu pek çok alternatifi yapılabilen keklerin bazıları atıştırmalık olarak tüketilirken bir kısmı da koca bir öğün yerine geçecek kadar besleyici olabiliyor.
Ekmek ve kekin gelişiminin birbirine paralel olduğunu ve kekin tarihinin antik çağlara kadar uzandığını biliyor muydunuz?
Antik mısırlılara ve Antik Yunanlılara kadar uzanan, oldukça derin bir geçmişe sahip kekler, ilk pişirildiğinde aslında ekmeğimsi bir yapı ve lezzete sahipmiş. Bu tatlı ekmek tarzındaki keklere, bal, fındık gibi tatlılık verecek gıda maddelerinin eklenmesi ile keklerin ilk halleri ortaya çıkmaya başlıyor.
Antik Mısırlıların ilk mucit, Antik Yunanlıların ise ilk kek pişirici olduğu sanılıyor. Antik Yunanda keke yassı anlamına gelen ‘’Plakous’’ denildiği de biliniyor. Antik Romalılar maya ile kek üretirken, Orta Çağ’a baktığımızdaysa, en yaygın kek çeşidinin meyveli ekmek olduğu görülüyor.
Ve 16. yüzyılda rafine şekerin buluşu ile pastacılık ilerleme kaydetmeye başlıyor. Tabii ki hemen ardından pandispanya, çikolata, kelepçeli kalıplar, kabartma tozu buluşları ile bambaşka bir dönem başlıyor. 17. yüzyıla gelindiğinde, Avrupada modern kekler meydana çıkıyor. Türkiye’de kekin tarihi ise Osmanlı dönemine dayanıyor. Yıllar içinde keklerin boyutları ve şekilleri farklı inançlara göre gelişim ve değişim gösteriyor. 19. yüzyılda Rusya’da pastacılığın yaygınlaşmasıyla birlikte hayal gücü, yaratıcılıklar da devreye giriyor.
Haydi Herkes Mutfağa!
Buraya, lezzetli ve yapımı son derece kolay iki kek tarifi bırakıyorum.
Haşhaşlı Limonlu Kek
15 gr mavi haşhaş tohumu,
100 ml ılık süt,
5 gr elma sirkesi
130 gr toz şeker
2 büyük boy yumurta (100/110 gr)
150 gr kek un + 2 gr karbonat
150 gr yumuşak tereyağ
1 limon kabuğu rendesi ve suyu
Sütün içine sirkeyi koyun, karıştırıp, 10 dakika bekletin. Tereyağ ve şekeri mikserde 2-3 dakika yüksek hızda karıştırın. Orta hızda karıştırmaya devam ederken, yumurtaları teker teker ekleyin. Çırpmaya devam ederken, 2-3 seferde karbonatlı un karışımını ilave edin. Son olarak, limon zest ve suyunu ekleyip, 1 dakika karıştırıp kapatın. Haşhaşı ekleyip spatlua ile karıştırın. İstediğiniz kalıba ya da kalıplara boşaltıp, önceden ısıttığınız fırında 180 derecede 25-35 dakika arası kontrol ederek pişirin.
İncirli Cevizli Kek
185 gr un
175 gr toz şeker
250 gr tereyağ
3 yumurta (150/165 gr)
220 ml su
10-12 adet kuru incir
80 gr dövülmüş ceviz
10 gr kabartma tozu
5 gr tarçın
Kuru incirleri ufak parçalar halinde doğrayın. Su, tereyağ, tarçın ve incirleri ocağa koyup 10 dakika kaynatıp kenara alın. Yumurta ve şekeri yüksek hızda çırpıp kabartın. Kabarttığınız yumurtalı karışıma incirli karışımı ilave edip spatula ile karıştırın. Son olarak, un, kabartma tozu ve cevizleri ekleyip karıştırın. Dilediğiniz kalıba harcı dökün, önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20-30 dakika arası kontrollü pişirme yapın.
Not:
*Kek kalıplarınızı yağlamayı ve kekinizi fırından çıkarttıktan 10 dakika sonra kalıptan telin üzerine çıkartarak soğutmayı unutmayın.
*Kekinizi fırında pişerken 20. dakikadan önce fırının kapağını açmayın. Açtığınız taktirde kekiniz sönecektir.
Afiyet olsun.