Bir gıdayı mevsiminde tazeyken yemenin lezzetinin yanı sıra, mevsiminde meyve sebze yemek, gıdaları tanımak, doğru zamanda alıp, tazeyken tüketmek, uygun şekilde pişirmek ve muhafaza etmek sağlığımız için oldukça önemli.
Mevsim koşullarına göre doğal süreci ile yetişen bütün besinler, insan sağlığının ihtiyaç duyduğu besin maddelerini içerir. Mesela şu an, kayısı, kiraz, vişne, şeftali, kavun, karpuz gibi meyvelerin, bezelye, enginar, taze fasulye, barbunya, bamya, domates, salatalık, kabak, patlıcan, semizotu gibi sebzelerin tam zamanı.
Sebze – Meyveleri Mevsiminde Tazeyken Tüketebiliyor Muyuz?
20. Yüzyılın ortalarına kadar, insanlar mevsiminde beslenmenin peşinde değillerdi. Çünkü zaten her şey mevsiminde yetişiyor ve tüketiliyordu. Bugün geldiğimiz noktada ise her mevsim her şey üretilebildiği için doğal yollarla üretilmiş besinlere ulaşabilmek için az da olsa çaba harcamak zorundayız.
Neden ekstra çaba harcayayım ki dediğinizi duyar gibiyim… İthal gıdalar, mevsim dışı yapay tarım ile hormonlu ve kimyasal ilaçlı meyve ve sebzeler, soğuk hava depolarında günlerce bekleyen ürünler ve sonunda bize süpermarketlerden ulaşan gıdalarla ilgili uzun süreci bir düşünün lütfen.
Mevsim Dışı Hiçbir Sebze Meyveyi Almayın!
Sevdiğiniz ürünleri mevsiminde üreticisinden almaya çalışarak, dondurabilir, kurutabilir, konservesini, turşusunu yapabilir, tüm yıl boyunca besin değerlerini de olabildiğince koruyarak tüketebilirsiniz.
Satın aldığınız yiyeceklerin nereden geldiğini, hangi koşullarda saklandığını, böcek ilacı, hormon, parafin (mumlama) ve ışınlama (radyasyon) gibi işlemlerin/maddelerin kullanılıp kullanılmadığını sorgulamayabilirsiniz.
Az Yol Kat Edip Size Ulaşacak Sebze ve Meyveyi Yiyin
Güvenebileceğiniz yerel pazarlar ve üreticileri, çiftlikleri ya da bu çiftliklerle direkt olarak bağlantıda olan online siteleri araştırıp, mümkün olduğunca tarladan tabağa olacak ürünlere ulaşmaya çalışabilirsiniz.
Yiyecekler sofranıza ulaşana kadar ne kadar az mesafe kat ederse, besin değeri yüksek gıdayı taze taze tüketebilmeniz o kadar mümkün.
Bilinçli Beslenme ile Hem Sağlığımızı Hem de Ekonomimizi Koruyabiliriz
Bunun için hayat tarzınızı bir anda değiştirmenize de gerek yok, küçük alışveriş değişiklikleri ile adım adım ilerleyebilirsiniz. Mesela market alışverişi yaparken, paket arkasını okuyarak, katkı maddesi olmayan ürünleri almaya özen gösterin. Mümkünse paketli olan ürünlerden uzak durun. Ya da Endonezya’dan gelen bakliyatı değil de Türkiye’de üretilip paketlenmiş olanı tercih etmeye özen gösterebilirsiniz. Un alırken, atalık tohumdan, taş değirmende öğütülmüş olanları tercih edebilirsiniz.
Ünlü yemek yazarı ve araştırmacısı, Cooked, Food Rules kitabın yazarı Micheal Pollen, kitabındaki 64 kuraldan birinde; “Süpermarkette anneannenizin ne olduğunu anlamayacağı hiçbir şeyi almayın’’ diyordu. Kimileri abartılı bulacak ama üzerinde biraz düşünürseniz mantıklı gelecek.
İyi Şefler Temiz Hammadde ve Taze Ürün Kullanır
Dikkat ettiyseniz, son dönemde isimlerini sıkça duyduğunuz iyi şefler, lezzetli yemekler yapmak, sağlıklı beslenmek ve sürdürülebilir tarım – hayvancılık için hep yerel üreticileri tercih ediyorlar. Bizler de bu yolda ilerlersek hem kendi dünyamızı hem de başkalarınınkini daha sağlıklı ve lezzetli hale getirebiliriz.
Ürünleri doğru tanır, doğru alışveriş yapmaya yönelirsek mevsiminde ve yerel üreticiden ya da pazarlardan alınan her şeyin daha ucuz olacağını da göreceksiniz.
İyi ve sağlıklı gıda yemek herkesin hakkı. Buğday Derneği ‘’Zehirsiz Sofralar’’ hareketi, ‘’Gıdanı Koru’’, Ruhun Doysun’’ gibi hareketleri ve kampanyaları araştırabilir ve destekleyebilirsiniz.
Doğayı ve insan sağlığını önemseyen temiz tarım yapan çiftlikleri desteklemek ise kendi geleceğimize yapacağımız en büyük yatırımdır.
Sağlıktan ve lezzetten daha zengin mutfaklarda bolca buluşabilmek dileğimle, buraya mevsim meyveli küçük bir tatlı tarifi bırakıyorum.
Taze Kirazlı Clafoutis
*Hazırlık; 10 dk – Pişirme; 12/15 dk
Fransız pudingi olarak bilinen, Fransızların geleneksel tatlılarından olan Clafoutis (Klafuti), aslında custard temelli bir krep hamurundan yapılıyor. Yapılışı kolay olduğu kadar lezzeti de inanılmaz.
Orijinal tarif kirazlı ancak tüm mevsim meyveleri ile deneyebilirsiniz. Vişne zamanı geldiğinde bir de vişnelisini denemenizi öneririm.
Malzemeler;
–340/360 gr yumurta (6 adet orta boy)
-120 gr Şeker
-450 gr Tam yağlı süt
-110 gr Un (Düşük proteinli kek/pasta unu)
-8 gr Vanilya özü
Servis için;
-Vanilyalı dondurma
-Pudra şekeri
Yapılışı;
Fırın kaplarınızı tereyağ ile yağlayıp içine kirazları içine dizin.
Buzdolabından çıkartıp, oda sıcaklığına getirdiğiniz yumurtaları bir karıştırma kabına kırarak, toz şekeri ilave edin ve kabarana kadar mikser ile çırpın. Unu eleyin, homojen olana kadar çırptıktan sonra sütü ve vanilyayı ekleyin.
*Küçük fırın kapları 6/8 adet) kullanacaksanız 200 derecede 12-15 dakika pişirin. Üstleri kızarıp, içi hafif yumuşak olmalı.
*Büyük tek bir fırın kabında (22 / 25 cm) pişirecekseniz, kontrollü olarak 17-20 dakika yeterli olacaktır.
Afiyet olsun.