Birçoğumuz kişisel antrenör veya spor merkezlerinde egzersiz yapıyoruz. Egzersize başlıyoruz ama devam edemiyoruz. Çevremizdeki uzun süredir egzersiz yapan insanlara bakıp, onlara özeniyoruz. Peki bunu nasıl yapıyorlar?
Genelde başladığımız egzersize devam etme motivasyonumuzu en çok etkileyen faktörlerin başında antrenörümüzün bizlere karşı tutumu oluyor.
Egzersiz yapma süreci başladığı andan itibaren antrenörümüzle olan ilişkimizin iyi olması bizlere egzersize devam etme motivasyonunu kazanmamızı sağlıyor. Genelde antrenörler danışanlarına ceza vererek veya tenkit ederek motive etmeye çalışıyorlar. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar, bu davranış biçimine maruz kalan bireylerin egzersize devam etme isteklerinin azaldığını belirtmektedir. Uzmanlara göre bu davranışlar yerine pozitif konuşma ve davranışlar ile danışanı motive etmek gerekmektedir. Örneğin; danışan verilen programda başarısız olduğunda ceza vermek veya onu demoralize edecek cümleler kurmak yerine “dilersen daha uygun bir program ile devam edelim; bu şekilde çalışmak senin için nasıl olur?” tarzında cümleler ile antrenörler danışanının yanında olduğunu ve onu anladığını hissettirmesi bireyleri daha çok motive etmektedir.
Bireylerin egzersize devam edebilmesi için egzersiz yapmayı içselleştirmesi gerekir. En başta kilo verme hedefi veya sadece sağlıklı olmak için egzersiz yapıldığında, kilo verdikten sonra veya kendini yeterince sağlıklı hissedince spora ara verme davranışları gerçekleşebilir. Bunun önüne geçmek için sporu sadece sağlık veya bir hedef için değil aynı zamanda eğlenceli olduğu için yapmamız gerekiyor. Bu sayede egzersiz yapmayı kilo verdiğinizde veya bırakmak için başka nedenler bulduğunuzda sadece eğlendiğiniz için egzersiz yapmayı bırakmak istemeyeceksiniz.
Antrenörler, danışanlarının spora devam etme isteklerini, antrenmanın içerisine onu eğlendirecek birtakım aktiviteler ekleyebilir. Bu şekilde bireylerin egzersize devam etme motivasyonunu artırabilirler.
“Ben yalnız başıma egzersiz yapmak istiyorum ama bir süre sonra bırakıyorum.”
Bu cümleyi kuran kişilerdenseniz yalnız başınıza spor yapma isteğinizden vazgeçin. Kendinize bir takım arkadaşı bulun. Beraber egzersiz yapmayı deneyin. Göreceksiniz ki spor yaparken birbirinizin üzerinde yarattığınız motivasyon sayesinde çok uzun süre bırakmadan egzersiz yapabileceksiniz.
Bir başka egzersize devam etme motivasyonu da kendini takip etme günlüğü oluşturmaktır. Egzersize başladığınız gün hedeflerinize uygun parametreler belirleyin. Bunlar kilo, dinlenik nabız, yakılan kalori, yenilen yemek olabilir. Kendinize bunlar ile ilgili bir çizelge hazırlayıp kendinizi takip edebilirsiniz. Bir süre sonra bu çizelgeler yardımı ile kendinizdeki gelişimi görmek sizde egzersize devam etme isteği yaratacaktır.
Sonuç olarak; egzersiz yapmanın sürdürülebilir olması için öncelikle egzersiz yapmayı içselleştirmek gerekir. Bunun yanında antrenör seçimlerimiz ve kendimizi takip mekanizmamız ile bu içselleştirmeyi pekiştirmeliyiz. Bu önerileri hayata geçirdiğinizde göreceksiniz ki egzersiz yapmayı bırakmak istemiyorsunuz. Spor yapmak size artık bir zaman kaybı olmaktan çıkıp sizin zevk aldığınız bir aktiviteye dönüşecektir.