Zeytinburnu’nda bulunan ve E5’ten geçenlerin mutlaka gözüne çarpan Türk modern mimarlığının önemli eserlerinden biri olan Tercüman Binası kamuoyunda paylaşılmadan ansızın yıkıldı geçtiğimiz günlerde. İkonik bir yapı olarak bilinen bu yapının yıkılmasının ise kültürel mirasımızda önemli bir boşluk yaratacağı kesin.
Yapı, mimarlar Günay Çilingiroğlu ve Muhlis Tunca tarafından tasarlanmış ve 1974 yılında Zeytinburnu, Merkezefendi’ ye inşa edilmişti. Mimarlar deneysel de diyebileceğimiz, özgün bir yaklaşımla tasarımı yapmışlar, binanın statik tasarımını yapan Rasin Etiman da yine yapının geniş konsolları ile Türkiye mimarisine cesur bir yaklaşım getirmişti ve yapı birçok yönüyle bir ilk olma niteliği taşımıştı. Bina ikonikti, çünkü daha henüz 1974 yılında bulunduğu çevrede yoğun bir yapılaşma bile yokken özgün görünümüyle bu yapı oldukça dikkat çekmekteydi. Birçok araştırmaya da konu olmuş olan bu yapı Modern Mimarlığımızın en önemli miraslarından biriydi ve tüm bu özelliklerinden dolayı, İstanbul IV numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile 2010 yılında korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmişti.
Fakat yapı zaman içinde gerek üzerine asılan reklam panoları gerekse yapılan ilavelerle özgün estetik değerini kaybetme sürecine sokulmuş, bunu önlemek ve yapının özgün değerini korumak isteyenlerce gerekli müdahaleler yapılmaya çalışılırken bu sefer 2012 yılında yapının tescil kaydının kaldırılmasıyla karşı karşıya gelinmiş ve yapı zaman içinde yok olma sürecine girmiştir. Geçtiğimiz günlerde ise ansızın yıkılmıştır.
Tercüman Binası’nın yıkımıyla Türkiye Mimarlığı için oldukça önemli bir yapıyı kaybetmiş olduk. Umarız diğer ikonik yapılarımızın sonu aynı olmaz, zira bu yapılar bizim kültürel mirasımızın önemli parçaları.