Barbie 21 temmuzda vizyona girerek yılın en iyi açılış yapan filmi oldu. Filmi çok seven, sevmeyen veya umduğunu bulamayanlar oldu mutlaka. Ama bazılarımızın da belki içinde bir yerlere; çocukluğuna, yetişkinliğine, hayallerine, sorularına, çelişkilerine dokunmayı başardı.
Filmin diğer detayları da üzerinde konuşmaya değer. Set tasarımı, sette kullanılan ürünlerin ve mobilyaların tasarımları, renk paleti, kostümler, herbiri özenle düşünülerek tasarlanmış ve seçilmiş. Bazı objeler tek tek elle yapılmış. Set tasarımını yapan Katie Spencer , Sarah Greenwood ve filmin yönetmeni Greta Gerwig, Architectural Digest dergisine verdikleri röportajda Barbie’nin dünyasını yaratmak için yola çıktıklarını ve sonunda pembe boya kıtlığına yol açtıklarını söylemişler.
Filmin başrollerinden biri ise ‘’Barbie’nin Rüya Evi’’. Barbie’nin yaratıcısı Mattel oyuncak firması ve mimarlık dergisi Pin-Up, Barbie’nin Rüya Evi’nin 60. yıl dönümünü kutlayan bir kitap yayınladılar. Kitapta Rüya Ev’in yıllar içindeki değişimini gösteren altı simgesel örnek seçmişler.Bir Barbie oyuncak evi aslında ama gelişimine ve yıllar içindeki değişime baktığımızda Amerikan evi , yaşantısı ve mimarlık tarihi için de bir şeyler anlatıyor diyebiliriz. Aslında Amerikan evini ve gelişimini bir yansıma olarak bu küçük oyuncak evde görebiliyoruz.Evle berber o dönemin kullanıcısı için de bir şeyler söylüyor hatta bazen zamanının ötesinde kalıyor. Örneğin; 1962’de çıkan ilk Rüya Ev’de, modern mobilyanın yaratıcısı olarak bilinen bir Herman Miller temsili görmek mümkün. Oyuncak ev yapısı itibariyle bir ev kadınının değil yalnız yaşayan bekar, çalışan ve üniversite mezunu bir kadının evi olarak kurgulanmış, simgelediği kullanıcı profili o yıllar için çığır açıcı.
Barbie bazen sevildi bazen da dayattığı gerçekdışı güzellik standartlarıyla ve simgeledikleriyle sevilmedi ve dışlandı ve belki de bazen dışlanması haklıydı. Ama yine de bazılarımız için yıllar sonra böyle bir film izlemek, küçükken oyuncak mutfak ve klasik oyuncak bebek gibi oyuncaklarla oynamanın ne kadar sıkıcı ama hayal gücünde sana sonsuz seçenek sunan Barbie’yle oynamanın ise ne kadar eğlenceli olduğunu hatırlamak çok güzeldi.
1962 Rüya Evi