“Deprem bölgesinde insani ihtiyaçları karşılayan Yuva; bölgede yıllarca konumlanacak, doğaya duyarlı ve yerel istihdamla üretilen yaşam alanlarıdır.”
Nedir?
Yuva Project, 6 Şubat Depremleri sonrası, bölgede ortaya çıkan barınma ihtiyacına uzun vadede çözüm sunmayı hedefleyen pratik ve çevre dostu bir ahşap yapı modeli. İlk olarak mimarlardan, film sektöründe çalışanlardan ve farklı meslek gruplarından oluşmuş güzel bir ekibin dayanışmasıyla ortaya çıkmış ardından içlerinde bölge insanının ve depremzedelerin de olduğu ekiplerle uygulamaya geçmiş harika bir fikir.
Projenin kalbi: Atölye
Yapı demonte bir sistem ve ilk olarak, Hatay’da bulunan ve projenin kalbi denebilecek bir atölyede üretiliyordu. Üretime depremzedeler, bölge insanı ve her yaştan kişi katılıyor ve böylelikle aslında bir yandan üretilen Yuva’larla barınma sorunu çözülürken, atölyedeki çalışma ve dayanışma ortamı depremzedelere psikolojik olarak iyi geliyor ve bölgede istihdam da sağlanmış oluyordu. Şu anda da Yuva’nın ilk atölyesi olan Samandağ’daki bu atölye artık yoluna koru atölye olarak devam ediyor.
Neden konteyner değil?
Bilindiği gibi afet sonrası ilk başvurulan barınma ihtiyacı çözümü konteynerler ve çadırlar. Konteynerler aslında maalesef iyi bir çözüm değil. Zaten ilk anda tırların vs. bölgeye giremediğini düşünürsek lojistik anlamda zor ve uzun vadede baktığımızda yazın sıcak, kışın soğuk tutan, küflenebilen oldukça küçük metal kutular olarak adlandırılabilecek yerlere depremzedeleri yerleştirmek ve orada bir iki yıl yaşamalarını beklemek insani ve akılcı bir çözüm değil maalesef. Yine uzun vadede çevre dostu değil ve konteynerler artık kullanılmadığında bunlarla ne yapılıyor, çevreye zararı ne, bunları da sormak gerek.
Yuvanın Getirdiği Çözümler
İşte yuva tüm bunlara da güzel çözümler bulan bir sistem. Ahşap; çevre dostu ve ‘’yuva sıcaklığı’’ sunan güzel bir yapı malzemesi, yalıtımda kullanılan diğer malzemeler de dışına sürülen bitkisel yağa kadar çevre dostu. Ayrıca Yuvalarda yağmur suyu hasadı yapılıyor yani; yağmur suyu toplanıyor ve klozette vs. kullanılabiliyor. Bir de pasif iklimlendirme yapılıyor; araziye yerleştirilirken güneşin ve rüzgârın yönü baz alınıyor. Ayrıca zaten bölgede yerel olarak üretildiği için lojistik sorunlara da çözüm bulmuş oluyor. Tüm bunlara ek olarak da yarattığı istihdamla, depremzedelere iş alanı ve para kazanma imkânı sunarak fayda sağlarken insanların hep birlikte üretim yaptığı atölye ortamı, özellikle depremzedelere güzel bir psikolojik destek.
Modülerliğin Önemi
Sadece ev fonksiyonuyla değil kreş, sınıf vs. olarak ya da işbirliği sonucu çeşitli dernekler tarafından da kullanılan Yuva’lar modüler olması sebebiyle şekil değiştirebilir, ekleme ve çıkarma yapılabilir. Olası başka afetler için sökülüp depolanabilir. Afet sonrası kendi arazisinden ayrılmak istemeyen depremzedelere dağıtılıp kolaylıkla araziye yerleşimi de yapılabilir.
Sonrası
Kullanımı tamamlanıp örneğin depremzede başka bir eve geçse dahi, dana önce bahsettiğimiz gibi sökülüp depolanabilir ya da modülerliği sayesinde başka bir amaçla kullanılabilir. Çevre dostu malzemelerle üretilmiş olması sebebiyle doğaya minimum zarar verecek şekilde kurgulandığı için sonraki vadede de avantajlı. Ayrıca yine sonraki dönemler için bir katkısı da bölge insanını çevre dostu bir yapı modeliyle tanıştırıyor ve üretimi için de fikir veriyor olması.
Destek Olmak isteyenler İçin
Yuvaya destek olmak, fikir vermek, paylaşmak, duyurulmasını sağlamak ve incelemek isteyenler için:
Instagram adresi: https://www.instagram.com/yuvaproject/
İnternet adresi: https://yuvaproject.org/